Dopřejte si moderní přírodní materiály v ložnici

Dopřejte si moderní přírodní materiály v ložnici
zdroj: Shuttertstock

Ložnice je místem našeho odpočinku a největšího soukromí, proto si zaslouží náležitou pozornost, abychom se v ní cítili co nejlépe. Vedle kvalitní postele se stejně kvalitní matrací hraje důležitou roli i ložní prádlo, které může díky svému materiálu a barvě ovlivňovat atmosféru v celé místnosti. K celkovému dojmu pak samozřejmě přispívají i doplňky a dekorace. A pokud chceme mít ložnici skutečně moderní, pak přichází v úvahu jedině přírodní styl.

Člověk stráví značnou část svého života spánkem, a k zajištění kvalitního spánku přispívá mnoho faktorů. V posledních letech se stále více lidí obrací zpátky k přírodě, i proto, že výraznou roli v našich životech hraje právě ekologie a starost o budoucnost naší planety. To vše dalo vzniknout směru zvanému eko styl, který se v moderních ložnicích projevuje právě přírodními materiály. 

Zařizování ložnice v přírodním stylu
Kromě kvalitní postele vyrobené z masivu patří do eko ložnice také další přírodní prvky, například ratan, proutí, bambus a další. Své místo tu má také sklo, korek a jakýkoli recyklovatelný materiál. Postel by pak měla být vyrobena z kvalitního dřeva, nejlépe z masivu, a doplněna o vhodnou matraci. 

Matrace z přírodních materiálů
Z hygienického hlediska se doporučuje matraci měnit každých 7–10 let. Matraci a její materiál není radno podceňovat, vhodně zvolený materiál vám může ušetřit zdravotní problémy a pochopitelně také vylepšit kvalitu spánku. Přírodní materiály na matrace jsou stále více žádané, omezují totiž výskyt alergií, kožních potíží či bolestí zad. Jsou to například přírodní pěnové matrace, kvalitní matrace z kokosových vláken, z koňských žíní nebo vysoce antialergické matrace z mořské trávy.

Přírodní tkaniny na lůžkoviny
Pokud jde o zdravé a pohodlné povlečení, opět vsaďte na přírodní materiály, například na eko bavlnu. Pečlivě se zaměřte také na výběr vhodné přikrývky a polštáře. Zapomeňte na umělé materiály, dnes považované nejen za nezdravé, ale taky nemoderní. Například lněné povlečení je zdravé, hygienické a pěstování lnu je mnohem šetrnější k přírodě než v případě bavlny. Hedvábné povlečení je na dotek hebké, hypoalergenní a nevysušuje pokožku. Vlna je tradiční materiál, který si však také vydobyl své pevné místo v moderních ložnicích. Vlněné látky mají mnoho vynikajících vlastností, které u jiných látek nenajdeme. Vlna dokonale hřeje, je prodyšná a má samočisticí schopnosti. Bavlněné závěsy či lněné polštáře dodávají prostoru příjemnou atmosféru a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí. Tyto materiály mají schopnost regulovat teplotu, zlepšit kvalitu vzduchu a přispívat ke zdravějšímu spánku.

Levandule v ložnici
Levandule je přírodní sedativum, má uklidňující vůni, která se běžně používá v aromaterapii k léčbě poruch centrálního nervového systému, jako jsou úzkost, stres a poruchy spánku. Levanduli je vhodné umístit do ložnice, ale ne přímo u postele, aby nás z její silné vůně nebolela hlava. Pokud chcete přímo vdechovat vůni levandule, nejvhodnější je v sušené podobě do sáčků a do polštářků. Její vůně je velmi příjemná. Na polštář můžeme také nastříkat levandulový sprej nebo kápnout kapku éterického oleje s vůní levandule. Pokud chcete mít provoněnou ložnici, můžete také přidat do pračky pár kapek levandulové esence.

Vronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!